De band Clachán is voortgekomen uit een Iers/Keltisch folktrio genaamd Namasté. Franc Jansen (gitaar), Gerard Clements (whistles) en later Fons Panneman (piano) waren de oprichters vanaf 2000.

Aangevuld met zangeres Egbertien Langeveld, Carin Greve (viool) en Marc de Roos (uilleann pipes) werd Clachán vanaf 2006 een succesvolle groep, die talloze optredens verzorgde in kleine theaters, folkcafé’s, familiefeesten en op folkfestivals. Ook werd in 2008 de eerste cd “Clachán” uitgebracht.

Clachán betekent in het Iers zowel ‘saamhorigheid’ als ‘buurtschap met een eigen (muzikale) identiteit’.

Na een korte onderbreking waarin o.m. Egbertien Langeveld de band verliet en de samenstelling van de band tijdelijk was gewijzigd, trad in 2012 Marianne Voet toe als zangeres van de groep. De stabiliteit en kwaliteit van de groep werd hiermee aanzienlijk verbeterd en Clachán maakte daarmee een prettige doorstart en bracht in 2015 haar 2e cd “Those Dancing Day’s” uit.

Helaas moest de band in 2019 afscheid nemen van Franc Jansen t.g.v. diens gezondheidstoestand. Zijn afscheid werd bezegeld met een concert en een afscheids-cd “Swinging on the Gate”. Sinds 2020 versterkt Hans den Bezemer (gitaar, cittern) de band en geeft ook hij deze de nodige impulsen voor vernieuwing en speelplezier.

In 2022 heeft de band om velerlei redenen afscheid moeten nemen van violiste Carin Greve. Echter met de komst van violist Gradus Lemmen sinds begin november 2023 heeft Clachan een waardige opvolger gevonden. De band ervaart zichzelf weer als compleet!

Clachan wordt vanaf het eerste uur door Ton Tersteeg, als trouwe geluidsman, ondersteund.

Marianne Voet

Zang, bodhran, gitaar

Ton Tersteeg - Geluidsondersteuning

Gradus Lemmen

Viool

Hans den Bezemer

Gitaar, cittern

Gerard Clements

Fluiten, accordeon, zang

Marc de Roos

Uilleann pipes, concertina

Fons Panneman

Piano, synthesizer, bodhrán